Kimyasalların Yönetimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler;
KKDİK Nedir?
KKDİK Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması anlamına gelmektedir. KKDİK Yönetmeliği, insan sağlığı ve çevreyi kimyasalların olumsuz etkilerinden en üst düzeyde korumayı amaçlamaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, KKDİK Yönetmeliği hükümlerine göre kimyasal maddelerin kayıt, değerlendirme, izin ve kısıtlama süreçlerini yönetecektir.
KKDİK’in temel amaçları;
İnsan sağlığını ve çevreyi kimyasalların zararlarından yüksek düzeyde korumak. Kimyasalları piyasaya arz edenleri (üretici, imalatçı, ithalatçı) kimyasalların güvenli kullanımını sağlamaktan zorunlu tutmak. Türkiye kimya sanayiinde rekabetin ve yenilikçiliğin arttırılmasını sağlamak Maddelerin zararlı özelliklerinin değerlendirilmesinde kullanılan hayvan deneylerini azaltmak ve alternatif yöntemleri özendirmek ör. QSAR ve read across.
KKDİK Tek Temsilcilik Nedir?
Türkiye dışında yerleşik imalatçı, formülatör veya eşya üreticisi tarafından ithalatçı yükümlülüklerini yerine getirmek için atanmış Türkiye’de de yerleşik gerçek veya tüzel kişiye Tek Temsilci denmektedir.
KKDİK Ön Kayıt Hizmeti Nedir?
KKDİK Yönetmeliği’nin 6. maddesinde; “7’nci, 8’nci ve 21’nci maddelere tabi kendi halinde ya da karışım içindeki ya da eşya işindeki maddeler, bu Kısım (yönetmeliğin ikinci kısmı) kapsamındaki ilgili hükümlere göre kayıt edilmedikleri takdirde, imal edilemez ya da piyasaya arz edilemez” şeklinde yazan hüküm gereğince yönetmelik kapsamındaki kimyasalların kaydı yapılmalıdır. Bu kayıt işlemi kapsamında yapılan ilk işleme ise KKDİK Ön Kayıt İşlemi ve bu işlem ile ilgili sunulan hizmete ise KKDİK Ön Kayıt Hizmeti denilmektedir.